Trump en zijn binnenlandse vijanden

Gepubliceerd op 2 februari 2017 om 12:24

Trump tegen media en rechterlijke macht

Trump en zijn binnenlandse vijanden

In vele publicaties wordt Donald Trump vergeleken met het fascisme en het nationaalsociallisme van de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Vooralsnog zijn dat manke vergelijkingen en veel te zwaar aangezet. Tegen hysterisch aan.

 

Hoe Trump ook mag overkomen, er marcheren nog steeds geen bruin -en zwarthemden door de straten van New York. Ook heeft Trump geen eigen milities die terreur zaaien, laat staan dat hij al concentratiekampen heeft geopend zoals in het Duitsland van de jaren dertig.

 

Zijn er dan geen zorgen? Zeker wel

JOSEPH MCCARTHY

Trump doet nu meer denken aan Joseph McCarthy. De republikeinse senator, die in de jaren vijftig, met steun van de FBI van Edgar Hoover, een ware klopjacht opende op communisten en vermeende communisten. Toen werden hun reputaties vernietigd en kwamen er beroepsverboden. Mensen als Charlie Chaplin werden gedwongen asiel aan te vragen in het buitenland en instituties als de media werden zwart gemaakt. Niemand was veilig.

McCarthy handelde volgens het motto:"Enemies from within". Binnenlandse vijanden, die vernietigd moesten worden.

DÉLEGITIMEREN

Volgens hetzelfde motto laat Trump niet na de media en de veiligheidsdiensten zwart te maken, te délegitimeren. Ook de rechterlijke macht moet het ontgelden als hem dat goed uitkomt. Tegenstanders worden weggezet als landverraders.

 

Destijds werd McCarthy uiteindelijk tegen gehouden door de presidenten Truman en Eisenhower. Maar nu is het de president zelf die deze kwalijke dynamiek in gang zet, dus met veel meer macht dan McCarthy. Dat geeft alle reden tot zorg. Hoewel hij het nu niet is, in potentie is Trump een dictator.

 

Trump doet tot nu toe wat hij heeft aangekondigd. Zijn uitspraken over 'het dempen van het moeras in Washington' zijn daarom serieus te nemen. Media, volkvertegenwoordigers en de rechterlijke macht kunnen hun borst nat maken.

WAKKER WORDEN

Je mag hopen dat de senatoren en afgevaardigden vroegtijdig wakker worden voordat ze zelf buitenspel worden gezet. In het Amerika van nu lijkt alles mogelijk.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.