Trump ontslaat FBI-directeur Comey: een doofpot?

Gepubliceerd op 10 mei 2017 om 16:47

Obstructie justitieonderzoek

Trump ontslaat FBI-directeur Comey: een doofpot?

 

Gisteravond werd FBI-directeur James Comey door president Trump met onmiddelijke ingang ontslagen. Dat is meer dan opmerkelijk. De FBI-directeur werd nog niet zo lang geleden door Trump geprezen voor zijn onderzoek naar de e-mails van Hillary Clinton. Trump vond Comey toen "een moedige man".

 

Maar Comey startte ook een onderzoek naar de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen. Trump liet toen weten dit een onzinnig onderzoek te vinden.

 

Toch bleek Trumps veiligheidsadviseur Mike Flynn "besmet" en "mogelijk chantabel" te zijn vanwege zijn contacten met de Russen, zoals oud minister van justitie Sally Yates maandag tijdens een hoorzitting uit de doeken deed. Haar waarschuwing hierover aan Trump kwam haar op ontslag te staan. En met haar nog 46 openbare aanklagers.

 

Mike Flynn heeft al eerder gezegd, dat hij voor de senaatscommissie wel zou willen getuigen, maar alleen als hij volledige immuniteit zou krijgen.

 

Volgens CNN heeft de FBI al medewerkers en zakenpartners van Flynn gedagvaard om meer duidelijkheid te verkrijgen over contracten die Flynn mogelijk met de Russen heeft gesloten.

Het is niet onmogelijk, dat die dagvaardingen voor het Witte Huis de reden is om nu in te grijpen en directeur Comey te ontslaan.

 

Het Witte Huis ontkent dat dit ontslag iets te maken zou hebben met het onderzoek van de FBI. Alleen doet zij die ontkenning op een nogal halfslachtige wijze. Zo benadrukt Witte Huis woordvoerder Sarah Huckabee Sanders, dat "het tijd is om het Russiche onderzoek helemaal achter ons te laten". Een curieuze opmerking.

 

Even curieus is de rol van de huidige minister van justitie Jeff Sessions. Trump ontsloeg Comey op aanraden van Sessions, terwijl die eerder toezegde zich niet te bemoeien met het FBI onderzoek vanwege zijn Russiche contacten tijdens de verkiezingscampagne.

 

De angst bestaat nu, dat er een Trump loyalist benoemd gaat worden tot hoofd van de FBI, die vervolgens het Russische onderzoek helemaal gaat afblazen.

Van verschillende kanten, ook van Republikeinse kant, werden dan ook woorden als "obstructie van het justitieonderzoek" in de mond genomen.

 

Hoe het ook zij, president Trump laadt met zijn actie de verdenking op zich het justitieonderzoek bewust te willen frustreren, omdat dit hem onwelgevallig is.

Zeker is, dat het machtsspel keihard wordt gespeeld. Dat is op zich niet erg. Dat hoort nu eenmaal bij politiek, maar wel zolang de rechtsstaat niet in het geding is. Maar juist op dit punt is er nu alle reden tot zorg.

 

Als alle voor Trump onwelgevallige geluiden op deze manier de mond worden gesnoerd dan krijgt zijn bewind toch wel sterke autocratische trekken.Trump versterkt hiermee de negatieve druk op de democratie en rechtsstaat, dat wereldwijd de wind toch al flink in de zeilen heeft.

 

Dat is slecht voor de wereld. Hoe onvolkomen ons democratisch systeem ook is, Winston Churchill had volkomen gelijk toen hij zei, dat democratie en rechtsstaat nog steeds het minst slechte systeem is. Daar moeten we het mee doen of anders vervallen in autocratieën of dictatuur.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.